Ciasto migdałowo - czekoladowe.
W tym miesiącu gospodynią Weekendowej Cukierni jest Joasia.
Ponieważ lubię migdały w każdej postaci postanowiłam dołączyć i w tym miesiącu :) Ciasto jest mocno czekoladowe i mocno migdałowe, wilgotne i przepysznie pachnące :) Jeśli lubicie migdały to polecam szczerze. Joasia sugeruje, że może być podane z owocami sezonowymi, ja ze swojej strony dodałam 4 łyżki likieru wiśniowego do środka i na wierzchu ułożyłam wiśnie z likieru, posypałam migdałami i po upieczeniu oprószyłam cukrem pudrem...
Składniki:
- 225 g czekolady deserowej
- 150 g brązowego cukru (lub mniej w zależności od upodobań)- ja dałam 120 g
- 175 g masła
- 25 g zmielonych migdałów
- 3 łyżki pszennej mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 jajek (ja dałam 4)
- 100 g posiekanych migdałów (najlepiej obranych ze skórki) - ja użyłam migdałów w płatkach
- cukier puder
- szczypta soli
- wiśnie z likieru
- 4 łyżki likieru wiśniowego
- płatki migdałów do dekoracji
Masło roztopiłam w garnuszku, dodałam cukier i połamana czekoladę. Mieszałam, uważając żeby nie przypalić i nie doprowadzić do wrzenia, aż się wszystko połączyło. Mąkę połączyłam z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Zmieszałam to z masą czekoladową i likierem. Wbijałam po jednym żółtku, mieszając, osobno ubiłam pianę z białek z odrobina soli. Połączyłam razem i dodałam płatki migdałów, zostawiając trochę do posypania na wierzchu. Wcisnęłam kilka wiśni i posypałam migdałami. Piekłam 45 minut w 180 stopniach. Zapach tego ciasta jest obłędny....
Po lekkim ostudzeniu posypałam delikatnie cukrem pudrem.
A teraz już ścisła dieta, aż do Świąt :)
Zabieram się za sprzątanie i dekorowanie ...
Pozdrawiam cieplutko
Monika
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
OdpowiedzUsuńMuszę, koniecznie muszę pojutrze upiec!
Ps. Pięknie wygląda, dobre ujęcia :)
Usuńaaaaaa....rób :) koniecznie...bo pyszne :) dzięki :) wciąż się uczę :)
UsuńBardzo dobry pomysł z tym likierem i wiśniami. Ja kiedyś w podobny sposób upiekłam brownie z dodatkiem wiśniówki :D
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda niesamowicie smakowicie :)
Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam serdecznie z zimnej Polski :)
Dziękuję :) wygląda i jest smakowite...dziękuję za podzielenie się przepisem :)
UsuńPozdrawiam z zimnej Anglii....:)
Wydaje się przepyszne!!! I te wiśnie - smakowity pomysł :-)
OdpowiedzUsuńCórka moja wydłubuje wiśnie, bo nie lubi...ale trudno, ja zjem podwójna porcję :)
UsuńZdjęcie nie oddaje zapachu i smaku...a szkoda, bo naprawdę pyszne!
Uwielbiam połączeni wiśni i czekolady, do tego migdały, które chrupię codziennie ... toż to raj jest !!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Nie będę ukrywać.....niebo w gębie:) ale tak właśnie teraz pomyślałam, ,że odrobinę chilli następnym razem dodam i mniej cukru :) Pozdrawiam:)
UsuńJe ju z chęcią bym się przyłączyła ale nie wiem gdzie i jak:)
OdpowiedzUsuńIga, jak klikniesz na Weekendowa cukiernia, na początku posta, to przeniesie Cię tam :)trwa do 31.03 :) smacznego :)
Usuńzaśliniłam ekran oczywiście - nie godzi się!!! ♥
OdpowiedzUsuńw sumie to się nie dziwię...ja się zaśliniłam jak się piekł...taki zapach się po domu roznosił :)
UsuńBardzo się cieszę! ciasto wspaniałe i bardzo miło, że znów dołączyłaś!!!cieplutko pozdrawiam bo tego ciepełka nam chyba wszystkim brak!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tą weekendową cukiernią:) ciasto przesmaczne :)
Usuńpozdrawiam też cieplutko, bo i u nas zimno :)
o nie! alez to wyglada przepysznie...czekolada, wisnie, migdaly...wszystko mniaaam ;) sciskam
OdpowiedzUsuńpolecam :) ściskam....
Usuń24 year old Associate Professor Isahella Viollet, hailing from Vanier enjoys watching movies like Death at a Funeral and Sudoku. Took a trip to Church Village of Gammelstad and drives a Ferrari Dino 206SP. przeskocz to strony
OdpowiedzUsuń