Szukałam pomysłu na fajne danie z serem pleśniowym, a że ma bardzo charakterystyczny (jak dla mnie ) smak, zdecydowałam, że z tartą będzie ok.... Lubię zestawienie szpinaku i sera pleśniowego...czasem robię makaron penne z tym połączeniem:) jednak tarta wygląda elegancko :)
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka soli
Nakłułam widelcem całą powierzchnię ciasta i włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok 15 min w ok 180 stopniach. Z niewielkiej ilości ciasta, które zostało, wycięłam serduszka...walentynki się zbliżają...
W międzyczasie zrobiłam farsz:
- 2 pory pokrojone w piórka
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 200 g świeżego szpinaku pokrojonego
- 200 g sera pleśniowego
- 2 jajka
- pieprz
- odrobina gałki muszkatołowej
Masę szpinakowo-serowo-jajeczną wylałam na podpieczone ciasto, udekorowałam serduszkami i całość włożyłam do piekarnika na ok 25 min.
Chyba tęsknię za słońcem...:) no to chociaż oczy cieszę żółtymi potrawami i produktami:)
Smacznego życzę....
Pozdrawiam
Monika
Choć tak pieknie podałaś, choć tymi serduszkami zachęcasz bardzo...mówię nie;)) nonie przekona mnie nikt i nic do szpinaku...ot co;))
OdpowiedzUsuńNo ale wygląda obłędnie;)
Pozdrawiam cieplutko
I smakuje obłędnie...mnie tata nauczył jeść szpinak...a Tobie jakby podać i nie powiedzieć?;) a taki zdrowiutki;)
Usuńbuźka:)
i te serduszka! prześlicznie to wyszło. Podoba mi się skład dodatków, le twoje serduszka podbiły moje.
OdpowiedzUsuńDzięki:) a wymyśliłam je w ostatniej chwili....bo kawałeczek ciasta został ... dzięki za odwiedziny:)
UsuńTwoja rzekłabym nawet bardzo elegancko szczególnie x tymi serduszkami :) szpinak smakuje fajnie z większością serów, świetny obiad :)
OdpowiedzUsuń:) ja bardzo lubię szpinak pod każda postacią:)
Usuńmoje ulubione z pleśniowym to po prostu pene + zwykle to co pod ręka w lodówce i jest to danie jednoosobowe, bo nikt w domu sera z pleśnią, ani szpinaku nie tyka :))))))
OdpowiedzUsuńAle mi zrobiłas apetytu!
U mnie też tylko ja i córa moja...ale w sumie więcej dla nas:))
UsuńŚwietny blog :))
OdpowiedzUsuńCiekawy post ;] Podoba mi się !!!
Życzę miłego weekendu.
Zapraszam również do mnie :)
I na moją stronę https://www.facebook.com/pages/In-another-light/413836138693856
Za polubienie byłabym ogromnie wdzięczna !
dziękuję za odwiedziny:) polecam swoją stronę na fb:)
UsuńSer pleśniowy i szpinak to udany duet. Bardzo lubię taka tartę. Serduszkami podbiłaś moje serce!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) cieszę się bardzo, bo serduszka wymyśliłam w ostatniej chwili, a takie zainteresowanie wzbudziły...dzięki za odwiedziny:))
UsuńWitaj.
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się forma wyróżnień, bo dzięki temu można trafić w ciekawe miejsca. I tak oto przydreptałam do Ciebie od Ani :)
Z jakim konkretnie serem robisz tartę? Dla mnie to ważne, bo nie jestem mistrzynią szpinaku, a połączenie z serami orzechowymi w smaku zupełnie mi nie odpowiada. Nie chciałabym znów się naciąć.
Pozdrawiam ciepło
Witam, cieszę się, że do mnie trafiłaś:) Ja nie jestem wielką smakoszką serów z niebieską pleśnią, a ten wpadł mi w ręce przypadkiem i nie żałuję, bo właśnie w tym zestawieniu jest bardzo smaczny. Jest to angielski ser, jak to napisane na opakowaniu - ręcznie robiony przez rodzinną firmę, extra delikatny, kremowy niebieski ser.
UsuńPozdrawiam:)
Aż mi ślinka cieknie na te pyszności ...;)
OdpowiedzUsuńPyszne było:)
Usuń